Aktualności
Zapraszamy Państwa do udziału w corocznym już XXVI Sympozjum Drobiarskim w Zakopanem- Kościelisku.
Każdy początek jest trudny! Dotyczy to również producentów jaj i hodowców odchowujących kurki, którzy chcą przejść z klatek lub klatek wzbogaconych na woliery, tym samym wchodząc na dotąd nieznany teren.…
Reinhard Schneeberger z Niedermurach w Oberpfalz dołączył do grona producentów jaj BIO w systemie wolnowybiegowym w nowoczesnym kurniku. Budynek zajmują dwa ściśle rozdzielone stada po 3.000 kur każde, podział…
Z dniem 01 kwietnia 2023, Pan Bernd Meerpohl, wieloletni prezes zarządu Big Dutchman AG, zostanie zastąpiony przez Dr Franka Hillera. Pan Bernd Meerpohl z dniem 1 stycznia 2024 obejmie funkcję…
Hodowla drobiu ze względu na obciążenie środowiska oraz wykorzystanie środków produkcji nakazuje, żeby powstający przy produkcji jaj i mięsa pomiot kurzy wykorzystać sensownie pod względem zarówno ekologicznym…
W 2019, Holger Hogt z Itterbeck postanowił przestawić się z produkcji trzody chlewnej na produkcję jaj. Zaledwie trzy lata później, w 2022 roku, klient firmy Big Dutchman zajął miejsce na podium w prestiżowej…
Ptaszyńce bardzo lubią kury, czego bardzo żałują hodowcy drobiu, gdyż obecność pasożytów w kurniku podkopuje zdrowie zwierząt, poza tym kury niosą mniej jaj. Dlatego Ditte i Morten Helsted z położonego w…
Znoszenie jaj w miejscu, gdzie inni wyjeżdżają na wakacje: na idyllicznej wysokości 1.537 metrów, Luca Crazzolara przebudował niedawno swoją starą oborę na nowoczesny kurnik z wybiegiem dla kur. Całe…
Co zrobić z pomiotem? Pytanie, które zadaje sobie każdy hodowca drobiu, który ma do czynienia z nadmiarem pomiotu kurzego albo obornika po brojlerach. W pewnej ilości stanowią one cenny nawóz uzyskiwany w…
Z sukcesem zakończyło się kolejne, tym razem jubileuszowe, XXV Sympozjum Drobiarskie w Zakopanem. Uczestniczyło w nim niemal 300 osób związanych z branżą. Hodowcy mieli okazje uczestniczyć w wielu…