Hodowla drobiu i trzody chlewnej | Pyszne przekąski w menu dla zwierząt
Owady dobrze smakują, dostarczają cennych składników odżywczych, a także są zrównoważonymi dostawcami białka. To nie przypadek, że są częścią naturalnej diety wielu zwierząt. Drób i świnie także docenią menu rozszerzone o larwy owadów. W Niemczech pierwsze gospodarstwa podjęły prace w zakresie ich chowu i tuczu. Wykorzystywane są głównie larwy muchy czarnej (czarny żołnierz). Przyjrzyjmy się z bliska.
Profesjonalna hodowla owadów to wciąż nowy temat w tym kraju, ale szybko zyskuje zainteresowanie. Poza hodowlą drobiu i trzody chlewnej, trzecia podstawowa gałąź działalności niemieckich hodowców w przyszłości to hodowla owadów. Jest tego kilka powodów:
- Białko owadów to wysokiej jakości pasza białkowa, która może być stosowana jako substytut soi i mączki rybnej w hodowli drobiu i trzody chlewnej.
- Hodowla owadów może być prowadzona jako regionalna i zrównoważona gospodarka o obiegu zamkniętym.
- Wysoki stopień automatyzacji, zwłaszcza w tuczu owadów, zapewnia skrócenie czasu pracy do minimum.
- Większy dobrostan zwierząt w hodowli drobiu i trzody chlewnej, dzięki zastosowaniu białka owadów.
Spośród ponad 2000 jadalnych gatunków owadów jedynie tylko kilka nadaje się do hodowli przemysłowej, ponieważ są trudne do udomowienia. Jednym z najbardziej obiecujących gatunków jest mucha czarna (czarny żołnierz, Hermetia illucens).
Wraz z wejściem w życie Rozporządzenia Komisji (UE) 2021/1372 z dnia 17 sierpnia 2021 r. zmieniającego załącznik IV do rozporządzenia (WE) 999/2001 skarmianie w paszach niektórymi przetworzonymi białkami zwierzęcymi (PBZ) zostało dopuszczone prawnie ponownie z początkiem września 2021. Należą do nich PBZ z użytecznych owadów.
Jest to jeden z kluczowych wymogów prawnych do rozpoczęcia profesjonalnej hodowli owadów. Jednak larwy owadów jako hipoalergiczna i zrównoważona żywność są od pewnego czasu stosowane dla zwierząt domowych.
W przeciwieństwie do hodowli drobiu i trzody chlewnej karmienie przeżuwaczy białkami zwierzęcymi jest nadal zabronione w UE z powodu kryzysu BSE.
Zwierzęta gospodarskie potrzebują w swojej paszy białka. Tylko wtedy mogą optymalnie wykorzystać swój potencjał wydajności. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w 2021 r. do Niemiec sprowadzono prawie 3,6 mln ton soi – głównie z Ameryki Południowej – z czego większość wykorzystywana jest jako pasza w hodowli zwierząt.
Badania wykazały, że profil aminokwasowy larw muchy czarnej jest podobny do profilu soi, dzięki czemu doskonale nadaje się do stosowania w karmieniu trzody chlewnej, drobiu i ryb.
W 2018 r. naukowcy stwierdzili, że „z żywieniowego punktu widzenia mączka z owadów muchy czarnej nadaje się do zastąpienia znacznej części śruty sojowej w paszy dla brojlerów i tuczników”. (Źródło: 08/01/2018 – M. Sc. Susanne Velten i Prof. Dr Frank Liebert, Uniwersytet Georga-Augusta w Getyndze).
Składnik / Zawartość aminokwasów | Śruta sojowa | Mączka z muchy czarnej (Hermetia) |
---|---|---|
Składnik | ||
Masa sucha | 895 | 945 |
Białko surowe | 481 | 608 |
Popiół surowy | 69 | 75 |
Tłuszcz surowy | 21 | 141 |
Włókno surowe | 93 | 109 |
Zawartość aminokwasów | ||
Lizyna | 6,07 | 5,42 |
Metionina | 1,28 | 1,24 |
Cysteina | 1,46 | 0,80 |
Treonina | 3,78 | 3,57 |
Arginina | 7,19 | 4,12 |
Walina | 4,37 | 5,36 |
Leucyna | 7,32 | 6,24 |
Izoleucyna | 4,34 | 3,86 |
Histydyna | 2,53 | 2,73 |
Pojedynczne aminokwasy w mączce z larw, takie jak cysteina i arginina, wykazują niedobory w porównaniu z mączką sojową (Rysunek 1), ale można je zrekompensować na przykład syntetycznymi dodatkami aminokwasowymi. W przypadku metioniny, będącej w żywieniu drobiu aminokwasem limitującym i ważnym dla optymalnej masy jaja, proporcje są niemal identyczne.
Aminokwas lizyna jest niezbędny do budowy masy ciała i białek mięśniowych. Aby zawartość lizyny w paszy była optymalna, konieczna jest suplementacja aminokwasami. Producentom pasz dla zwierząt łatwo jest odpowiednio dostosować recepturę.
Karmienie odpadami żywnościowymi w hodowli drobiu i trzody chlewnej nie zostało jeszcze zatwierdzone
Dieta owadów jest zróżnicowana. Mają one niskie wymagania co do pożywienia. Ponieważ owady są klasyfikowane jako zwierzęta hodowlane, podlegają rozporządzeniu w sprawie hodowli zwierząt gospodarskich. Oznacza to, że obecnie nie można ich karmić odpadami kuchennymi, spożywczymi ani innymi substratami powstałymi z odpadów.
Można stosować wyłącznie dopuszczone pasze, takie jak otręby pszenne, mączka żytnia lub kiszonka z kukurydzy. Obecnie zmniejsza to konkurencyjnosć mączki z larw w porównaniu z importowaną soją. Z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju i gospodarki o obiegu zamkniętym, pożądane byłoby zezwolenie na stosowanie resztek żywności jako podstawy paszy dla owadów.
Międzynarodowa Platforma ds. Owadów na Żywność i Paszę (IPIFF) wzywa do przyspieszenia postępu prac w Brukseli. Zgodnie ze strategią „Od pola do stołu” marnowanie żywności w UE odpowiada za „około sześć procent całkowitych emisji UE“. Produkcja owadów może i chce skutecznie przyczynić się do redukcji tych emisji. Ponieważ tylko wtedy rzeczywiste alternatywy, a nie tylko dopuszczone pasze, będą mogły być stosowane jako pokarm dla owadów, nie będzie już „podwójnej konwersji białka”.
Pomocne byłoby również uwzględnienie tego kierunku produkcji w unijnym dofinansowaniu rolnictwa w Brukseli. Co poza tym przemawia na korzyść owadów: w przeciwieństwie do hodowli drobiu i trzody chlewnej, podczas krótkiego siedmiodniowego okresu tuczu nie podaje się żadnych leków.
Odchów i przede wszystkim tucz larw owadów nie jest niczym niezwykłym: można zastosować techniki, które zostały już wypróbowane i przetestowane w hodowli zwierząt. Systemy są łatwo skalowalne, a istniejące budynki, takie jak dawne budynki inwentarskie zawsze można przekształcić na inny typ chowu.
Sprawdzoną od dziesięcioleci techniką żywienia w hodowli trzody chlewnej jest żywienie na mokro (które w pewnych aspektach należy dostosować) – sterowane komputerowo i wyposażone w cyfrowe programy oceniające. Decydującym czynnikiem jest to, że wielkość cząstek w paszy mokrej, wynosząca od jednego do dwóch milimetrów, jest znacznie mniejsza niż w hodowli trzody chlewnej.
Technologia jednak musiałaby zostać tak dostosowana, aby hodowca mógł bez problemu stosować różne pasze. Ponadto mamy do czynienia ze znacznie wyższą zawartością substancji suchej.
Podobnie jest w przypadku komór klimatycznych, w których larwy w ciągu tygodnia zwiększają swoją wagę 250 – krotnie (!) przy współczynniku wykorzystania paszy od 1 : 1,1 do 1,3. Także tutaj sterowanie temperaturą, wilgotnością, powietrzem dolotowym i wylotowym oraz ogrzewaniem odbywa się za pomocą sprawdzonego komputera klimatycznego. Również w tym przypadku należy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii: jeśli temperatura, a przede wszystkim wentylacja nie jest właściwa, może się zdarzyć, że larwy nie będą się otymalnie rozwijać; w najgorszym przypadku będą w sposób niekontrolowany wydostawać się ze skrzynek.
Zalecane jest stosowanie wymiennika ciepła. W ten sposób można wykorzystać do 50 % ciepła odpadowego. Do oddzielenia gotowych do zbioru larw od resztek pokarmowych, wykorzystywana jest technologia robotów. W tym celu ramię robota chwyta skrzynie ułożone na palecie i wysypuje ich zawartość na sito.
W tym samym czasie puste skrzynki są ponownie napełniane rozdrobnionym pokarmem i młodymi larwami i układane z powrotem na palecie, która następnie pozostanie w komorze klimatycznej przez tydzień. W ten sposób można wyprodukować około 150 ton larw w danej komorze klimatycznej w ciągu roku. Przesiane resztki pokarmowe można wykorzystać jako cenny nawóz organiczny do ulepszenia gleby lub w biogazowni.
Ilość komór klimatycznych | 2 | 5 | 7 |
---|---|---|---|
Roczna produkcja larw w t | 300 | 750 | 1050 |
Odpowiada larwom suszonym w t | 110 | 275 | 385 |
Wymagana powietrzchnia mkw | 338 | 546 | 685 |
Minimalna wysokość pomieszczenia w m | 4 | 4 | 4 |
Roczne zapotrzebowanie na energię elektryczną kWh | 12.064 | 30.160 | 42.224 |
Roczne zapotrzebowanie na ciepło w kWh | 97.552 | 243.880 | 341.432 |
Ilość paszy, substancja sucha, rocznie w t | 321 | 802 | 1.123 |
Szczytowa moc cieplna kW | 41 | 77 | 101 |
Ogrzewanie wstępne, Temperatura w °C | 75 | 75 | 75 |
Moc szczytowa w kW | 42 | 44 | 46 |
Robocizna tygodniowo w h | 14 | 35 | 49 |
Jeśli spojrzeć na zestawienie kosztów, oprocz kosztów młodych zwierząt (45 %), drugim głównym czynnikiem kosztowym jest stosowana pasza (około 33 %). Tak więc nadal istnieje potencjał oszczędności poprzez rozszerzenie asortymentu pasz.
Owady są częścią naturalnej diety dzikich zwierząt. Nic więc dziwnego, że pozytywny wpływ białka owadów na udomowiony inwentarz, w tym świnie i drób, został już udowodniony w różnych badaniach przeprowadzonych przez niezależne instytucje badawcze.
Według badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Wageningen (Kar i in., 2021) dotyczących zdrowia jelit, spożycie mączki z owadów prowadzi do bogatego mikrobiomu jelitowego, a tym samym „zdrowych jelit” u tuczników. Badanie strawności przeprowadzone przez Uniwersytet w Guelph (Crosbie i in., 2020) wykazało, że tuczniki trawią większość aminokwasów zawartych w mączce z owadów podobnie lub lepiej niż z mączki sojowej.
Z drugiej strony badanie dotyczące żywienia przeprowadzone przez Politechnikę w Bingen (Schneider & Dusel 2023, niepublikowane) wykazało, że mączka z owadów w tuczu kurcząt w ilości do 7,5 procent całkowitej dawki pokarmowej pozostała bez strat wydajności. Dla kur niosek i świń żywe larwy to mile widziana przekąska; ponadto podobnie jak w przypadku zwierząt w środowisku naturalnym dostarczająca zajęcia. W przypadku kur niosek wykorzystanie żywych larw może zapobiegać sporadycznemu wydziobywaniu piór.
Białko owadów może być wykorzystywane w hodowli drobiu, trzody chlewnej i zwierząt domowych na wiele sposobów jako alternatywne źródło białka. Ze względu na dobrą strawność i profil aminokwasowy owadów, który jest porównywalny do śruty poekstrakcyjnej soi, hodowla owadów może w istotny sposób przyczynić się do zrównoważonego rozwoju i ochrony klimatu, ponieważ znacznie ogranicza niezrównoważony import soi.